De allerbeste daglichtlamp. Wij hebben ze getest

Daglicht is van groot belang voor de mens, zowel fysiek als mentaal. Daglicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D en helpt met een natuurlijk verloop van onze biologische klok. Het kan er onder andere voor zorgen dat je een gezond dag/nacht ritme hebt. Je zal vast weleens gehoord hebben van een ‘winterdepressie’, dit noemen ze officieel SAD (seasonal affective disorder). In de winter is er minder daglicht, waardoor de aanmaak van vitamine D ook minder hoog is en je dus minder een minder vrolijk gevoel kan hebben. Dit kan onder andere depressieve klachten als gevolg hebben.

Wat is een daglichtlamp?

Een daglichtlamp, ook wel lichttherapielamp genoemd, is een lamp die meer dan 10.000 lux uitstraalt om zo daglicht te reconstrueren. De lamp kan gebruikt worden om winterdepressies te voorkomen, maar ook als je last hebt van slaapproblemen. Het gebruiken van daglichtlampen staat ook wel bekend als lichttherapie, dit doe je door in de buurt van deze lamp te werken of te zitten.

Bij slaapproblemen zorgt een lichttherapielamp voor een extra signaal naar het lichaam dat het dag is. Door dit signaal maakt je lichaam stoffen aan waar je wakker van wordt. Zo kan langzamerhand je biologische klok weer worden omgezet naar een gezond dag/nacht ritme.

Afbeelding

Award

Rating

Actuele Prijs

Daglichtlamp

Beste Keuze

5/5
Lichttherapie

2e Plaats

3.8/5
Daglicht Lamp

3e Keuze

3.2/5
Lichttherapielamp

Matig

2.7/5

Waar is een daglichtlamp goed voor?

Slaapproblemen is een breed begrip en het is niet altijd op te lossen met een lichttherapielamp. Daglichtlampen zorgen dat het lichaam een prikkel krijgt, de prikkel dat het dag is. Hierdoor maakt het lichaam een stof aan waar je wakker van wordt. Zo kom je ‘makkelijker’ de dag door en ben je hopelijk ’s avonds toe aan de nacht en slaap.

Draai je voor je werk veel nachtdiensten? Een daglichtlamp kan helpen. Op de dagen dat je geen nachtdiensten werkt kan je last hebben van een verstoorde biologische klok. Let wel op, een lichttherapielamp is een hulpmiddel, maar kan geen slaap vervangen.

De dagen worden steeds korter. Het kan zomaar zo zijn dat jij in het donker naar je werk gaat én in het donker terugkomt. Je maakt minder vitamine D aan waardoor er vervelende depressieve klachten kunnen ontstaan. Het gebruik van een lichttherapielamp kan dit voorkomen, maar het duurt ongeveer 3 weken voor je duidelijke verandering zal maken.

-Door een jetlag kan je nogal een verstrooid ritme hebben, tijdsverschil kan vervelend zijn. Daglichtlampen kunnen hiermee twee kanten op werken. Licht in de vroege ochtend zorgt ervoor dat je eerder wakker wordt en licht rond bedtijd zorgt ervoor dat je later wakker wordt.

-Secuur werken. Heb je een hobby of beroep waar precisie belangrijk is? Denk bijvoorbeeld aan fijn werk, zoals handwerken. Een daglichtlamp zorgt naast een wakker gevoel ook voor goed licht, waardoor jij nog preciezer kan werken. Hou er wel rekening mee dat een lichttherapielamp de aanmaak van melatonine afremt, dit is niet bevorderlijk voor je slaap.

Hoe gebruik je een daglichtlamp?

Een lichttherapielamp zet je op zo’n 40 tot 60 centimeter afstand, het enige wat jij in principe hoeft te doen is bij de lamp in de buurt blijven. Je kan bijvoorbeeld gaan werken, lezen of ontbijten.

Een daglichtlamp werkt alleen als je het op regelmatige basis gebruikt, minimaal 20 minuten per dag wordt aangeraden. Bij slaapproblemen of winterdepressie merk je met ongeveer 3 weken verschil. Zorg dat je niet recht in de lamp kijkt, maar dat het licht wel je ogen bereikt. De werken van daglichtlampen is het beste als je deze schuin tegenover je plaatst.

De 4 beste daglichtlampen

Hier een overzicht van de vier beste daglichtlampen die wij hebben getest. Lees goed de voor- en nadelen en reviews door om zo, voor jou, de beste keuze te maken.

‘Beurer TL70’ – Daglichtlamp

De lichttherapielamp van Beurer heeft naast een strak design ook verschillende opties in lichtniveaus en behandeltijden. Het is een fijn hulpmiddel bij een winterblues.

Voordelen:

Nadelen:

Daglichtlamp

‘Beurer TL30’ – Daglichtlamp

Ben je opzoek naar een handzaam model? Misschien is deze daglichtlamp van Beurer dan wel de goede keuze. Het is een compact model, handig om mee te nemen van thuis naar kantoor.

Voordelen:

Nadelen:

Lichttherapie

‘Liroma’ Lichttherapielamp

De lichttherapielamp van LIROMA.NL is getest en geselecteerd door specialisten en huisartsen. Het is een daglichtlamp met een strak design en is vriendelijk geprijsd. Wie weet helpt deze daglichtlamp jou wel door je winterdepressie heen.

Voordelen:

Nadelen:

Daglicht Lamp

‘Liroma’ – Daglichtlamp

De daglichtlamp van LIROMA.NL is ideaal voor onderweg. Hij is klein van formaat en wordt geleverd met een goede hoes. Fijn om op je vakantie zo snel mogelijk je jetlag weg te werken of om zowel thuis als op je werk gebruik te maken van de lichttherapielamp.

Voordelen:

Nadelen:

Lichttherapielamp

Waar let ik op bij de aanschaf van een daglichtlamp?

Opties – Met een lichttherapielamp kan je het zo uitgebreid maken als je het zelf wilt. Wil je graag verschillende helderheidstanden of een timer? Meerdere lichtstanden? Of volstaat één soort licht? Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor touchscreen of echte knopjes. Er zijn ook lampen met een zonsondergang-effect. Kies voor jezelf de beste daglichtlamp.

Licht – Daglichtlampen werken pas écht bij 10.000 lux, zo komt de intensiteit van het licht het dichtste bij echt daglicht.

Kwaliteit – Kies voor kwaliteit. Er zijn namelijk lampen die schadelijk kunnen zijn voor ogen en huid. Lees goed de specificaties van een daglichtlamp door voor aanschaf en wees kritisch op UV-licht.

Vorm – Er zijn allerlei keuzes, groot, klein, rond, vierkant. Wil je de lamp op één plek gebruiken of moet je hem makkelijk mee kunnen nemen? Compacte daglichtlampen met een hoes zijn makkelijk op te bergen, grote ronde design lichtlampen kunnen bijna als eyecatcher in huis dienen.

Ervaringen

Wij kunnen je alle informatie geven die je nodig hebt, maar uiteindelijk vertellen de reviews van producten je toch echt hoe het is. Gebruik de ervaring van anderen om voor jezelf de beste daglichtlamp aan te schaffen.

Mooi design daglichtlamp door de ronde vorm. Heeft mij erg goed geholpen door de donkere dagen heen, ik heb echt profijt gehad aan het dagelijks gebruiken van de lamp. Nu het weer wat langer licht wordt gebruik ik hem nog maar 1 keer in de week.

Ruud (40-49 jaar) uit Haarlem over #1

Ik heb de Beurer tl 30 in eerste instantie gekocht vanwege de gunstige prijs.
Hij bevalt mij meer dan goed, hij is vergelijkbaar qua maat aan een tablet, ook zo dun.
De groene standaard is er makkelijk af te halen en er wordt een stoffen hoesje bijgeleverd dus hij is makkelijk op te bergen of mee te nemen.
Hij heeft geen instelling van de lichtintensiteit of timer, ik heb daar geen moeite mee.
Ik gebruik hem vaak als ik aan het lezen ben of met de tablet bezig ben.
Naar mijn mening is het een goed apparaat voor een gunstige prijs.

Capien (40-49 jaar) uit Helmond over #2

Ik zat al een tijdje niet zo lekker in m’n vel, dat komt vooral omdat ik niet echt veel buiten kom. Ik moet de hele dag thuiswerken en het is niet echt lekker weer om naar buiten te gaan. Dus toen ik een beetje ging googelen bleek ik last te hebben van een soort winterdepressie. Vervolgens stuitte ik op dit product en dacht gelijk, dit heb ik nou nodig. Gebruik het nu een paar weken en zit inmiddels veel beter in m’n vel! Het product werkt erg rustgevend en zo kom ik toch aan m’n benodigde zonuren. Top!

Ruben (20-29 jaar) uit Arnhem over #3

Voor iedereen die last heeft van de winter blues raad ik dit aan. Echt goede kwaliteit lamp en zeer fel. Ik voel me goed en helpt echt om je beter te voelen nu de zon minder gaat schijnen. Zit een Nederlandse handleiding bij. Dus het is een echte aanrader!

Roos (20-29 jaar) uit Arnhem over #4